HTML

Gyógyszer helyett tánc

A tánc, mint terápia a lélek gyógyítására.

Friss topikok

Linkblog

Szavazás

Véleményezze!

Aprópénz

Fimota tünetek...

2007.10.31. 09:24 :: dancerob

 

A tünetek minden gyereknél egyformán jelentkeznek?

Nem. A különböző tünetek különböző súlyossággal jelentkeznek az egyes gyerekeknél. Az enyhébb, vagy kevesebb számú tünetet mutató gyerekek az életnek csak néhány területén mutatnak zavart (pl. sokat mozognak, vagy nem elég tartós a figyelmük). Másoknál súlyosabb, vagy több tünet mutatkozik ezért rengeteg problémával küszködnek.

A tünetek súlyossága a helyzettől függően is változhat. Van, akin csak az iskolában észlelik a tüneteket és van akinél inkább csak otthon. Minden fimóta gyerekre jellemző azonban, hogy vannak napok, amikor úgy viselkednek, mintha soha semmi bajuk sem lett volna. Ezért gondolják a szülők és a tanárok, hogy a gyereknek csak akarnia kellene és akkor tudna másképp viselkedni.

A fimóta tüneteknek négy alapvető fajtája van:

  • probléma a figyelem fenntartásával vagy koncentrálásával
  • hirtelenség, szertelenség - gondolkodás nélküli cselekvés (impulzivitás)
  • probléma a mozgás mennyiségével - a helyzethez képest túl sokat mozog
  • a szabályokkal, utasításokkal szembeni ellenállás

Milyen helyzetben teljesítenek jól a fimóta gyerekek?

  • kétszemélyes helyzetben
  • amikor a partner határozott és elfogadó
  • ahol kevés és egyértelmű a szabály
  • ha számukra új és érdekes a környezet
  • amikor egyszerű dolgot kérnek tőlük, és az utasítás világos
  • azokban a tevékenységekben, amelyek rutinná váltak
  • amikor munka közben gyakori és azonnali megerősítést kapnak és a problémát is azonnal visszajelzik a számukra
  • ha kevés kritikát és sok biztatást kapnak

Mi a jó a fimótaságban?


Ezek a gyerekek másképp látják a világot mint mi. Az információ felvételének és tárolásának összevisszasága egyben eredetiséget is jelenthet. A kreativitásnak éppen az a lényege, hogy a nem nyilvánvaló összefüggéseket is észrevesszük.

Vigyázzunk, hogy miközben a fimóta gyerek viselkedését normális mederbe próbáljuk terelni, ne irtsuk ki belőle az eredetiséget! A gyerek kettest kaphat azért, mert képtelen egy kockát "szépen" megrajzolni, mégse vegyük el a kedvét a rajzolástól ("Látod még rajzból is kettest kapsz!"). Lehet, hogy a rosszul sikerült kocka ellenére is a gyerek kifejezetten tehetséges az eredeti, szellemes ábrázolásban. Szeretnek dolgozni, szívesen teljesítenek feladatokat, különösen ha az mozgással jár (jönni, menni, pakolni).

A nagyobb gyerekek rendszerint segítőkészek, szívesen törődnek öregekkel, kicsikkel. Általában kedvesek, jószívűek, nagyvonalúak, barátságosak, jókedvűek és jó a humoruk.

Sokuk intelligensebb az átlagnál, soknak van kivételes tehetsége: ha érdeklődési körük kialakul és dolgozni is megtanulnak, nagy dolgokra lehetnek képesek. A világ nagyjainak önéletrajzát olvasva gyakran felfedezhetők a fimótaság tünetei. Gondoljunk csak Edisonra, Churchillre.

A fimóta gyereket segíti a megértő és hozzáértő családi és iskolai légkör. A fimóta gyerek elsősorban nem is a tünetei, hanem a "beskatulyázás", a járulékos sérülések miatt kerül igazán hátrányos helyzetbe.

Forrás: Az örökmozgó gyerek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://4soul.blog.hu/api/trackback/id/tr27213946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása