HTML

Gyógyszer helyett tánc

A tánc, mint terápia a lélek gyógyítására.

Friss topikok

Linkblog

Szavazás

Véleményezze!

Aprópénz

A tánc, mint terápiás eszköz.

2007.10.20. 14:33 :: dancerob

A táncterápiáról...



Az előző bejegyzésekben említettem a hiperaktivitás jellemzőit, dióhéjban, ha mégsem volt elegendő az információ, szívesen beszélek róla bővebben.

Most inkább magáról a táncról, mint terápiás lehetőségről  említenék egy-két gondolatot.


A táncterápia az ősi, gyógyító rituálékban gyökeredzik. A második világháború után Amerikában hivatásos táncművészek (pl.:Isadora Duncan, Martha Graham, Denishawn tánciskola) hatására dolgoztak táncosok katonákkal, akik nehezen tudták feldolgozni a háború nyomasztó emlékeit. Pszichiáterek jöttek rá, hogy a tánc segít azoknak a betegeknek, akik szóban nem képesek megnyilvánulni, érzelmeket kifejezni.

Gondoljunk csak bele: a tánctól mindig feldobódunk, a depresszióellenes hatás tehát egyértelmű. Ma már ismerjük a biokémiai magyarázatot is: mozgás közben a „jókedvcsináló" dopamin- és szerotonin- hormonok felszaporodnak a szervezetben. Emellett működik pszichés hatás is. A vérében van a tánc — mondják a jó ritmusérzékűekre, de tulajdonképpen mindanynyian ösztöneinkben őrizzük a mozgás élvezetét.

Kultúránkban a tánc mindig valami örömteli eseményhez (baráti együttléthez, esküvőhöz, ünnepekhez) kapcsolódik. Ha mozgunk, a szép élmények önkéntelenül felidéződnek. A táncterápiával így tulajdonképpen megfordítjuk a folyamatot: ezúttal nem azért táncolunk, mert jókedvünk van, hanem a tánclépésekkel hívjuk elő a vidámságot. A puszta jó közérzeten túl javul a keringés, a légzés, erősödnek a csontok és az izomzat. A hajladozás jó derékfájásra, az ugrálás a stressz oldására.

Mindehhez nem szükséges táncosmúlt, itt nincsenek szabályok. Egy mosoly, egy gesztus is táncnak számít. Ha pedig mindez csoportban zajlik, az energiák összeadódnak. Racionális világunkban nagy szükség van arra, hogy néha spontán módon viselkedjünk. Mivel a tánc részben tudatalatti tevékenység, sok olyan érzelmet, élményt felszínre hozhat, amit elrejtettünk magunkban. A tánc közben — akár akarjuk, akár nem — önmagunk vagyunk.

Az alábbi blogban aktuális híreket találhat, Kedves Olvasóm, különböző táncstílusokról.

dancerob.blog.hu

 

"Életem a tánc..." (Maurice Béjar, francia táncos-koreográfus)

 

2 komment

Címkék: stresszoldás légzés táncterápia hiperaktivitás táncoktatás komplex művészeti terápia gyógytánc integrált mozgás és táncterápia keringés izomzat

A bejegyzés trackback címe:

https://4soul.blog.hu/api/trackback/id/tr6202101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

x 2008.04.29. 21:12:56

Azért tegyük hozzá:

A táncterápia is -mint a neve is mutatja- egy komoly pszichoterápiás tevékenység, ennél is vigyázni kell, hogy valóban szakemberhez forduljatok!

Rozet 2011.07.05. 11:33:16

És milyen szempontokat kell figyelembe venni a szakember választásnál?
süti beállítások módosítása