HTML

Gyógyszer helyett tánc

A tánc, mint terápia a lélek gyógyítására.

Friss topikok

Linkblog

Szavazás

Véleményezze!

Aprópénz

Szülői tanácsok...

2008.01.03. 08:09 :: dancerob


Boldog Új Évet Kívánok Minden Kedves

Olvasómnak!


Zavartalan „eleven – átmenet” az otthon és az

iskola között.

Mitől lesz benn időben az iskolában gyermeked?

Hogyan fog időben előkészülni az órára?

Hogyan hajthatod be rajta a házi feladatait otthon?

 

A legtöbb Eleven gyermek krónikus elkéső, felkészületlenül szokta várni a következő tanórát,  és tisztán látható, hogy ezek  okozzák a legtöbb iskolai problémájukat.

 

Nézzük meg  András esetét. A tanóráról úgy megy ki a szünetre ez a 6.osztályos eleven, – hiperaktív és figyelem zavaros, dyslexiás -  gyermek, hogy a többiek még másolják a tábláról a feladott házi feladatot, egy tankönyve még  a padján hányódik, táskája félig nyitva lebeg a kezében és másik kezével már nyitni készül kulcsos szekrényét a folyosón, miközben beszélgetésbe elegyedik egy 8.-osztályos tanulóval. Végül is már a többiek dolgoznak a becsengetés után a  tanórán, mire megérkezik és a felszerelését kezdi kipakolni a padra.  Krónikus pontatlanságával gyakran frusztrálja a szaktanárait, és bosszantja az osztálytársait. A félévi előmenetelét illetően tanárai és szülei aggodalma egyre nő.

 

Nézzünk most 6 sebezhető pontot és azok megoldási stratégiáját, melyek bizonyítottan segítséget jelentettek az eleven gyermekekkel végzett munkám során :

Reggeli elindulás az iskolába

Az eleven gyermekek általában túl hosszú percekig ébredeznek, lassan öltözködnek és csiga lassúsággal reggeliznek. Ahhoz, hogy idegeskedés nélkül és időben ki tudj lépni az ajtón gyermekeddel, gyakoroltatnod kell Vele a reggeli rutinokat. A rutin kialakításáig és begyakoroltatásáig készíts ellenőrzési listát, – mi is ilyeneket használunk a napközinkben – a számára: öltözz, reggelizz, pakolj be a táskádba, húzz cipőt, várj az ajtónál! A gyermekek azt mondták, hogy ez a lista nyugodtabbá teszi őket, mert nem kell aggódniuk a feledékenységük miatt. Szánj elegendő időt a kényelmes iskolába érkezésre!

Megkezdődik az első óra

Kérd meg gyermeked pedagógusát, hogy a pontos elvárásait közölje a tanulókkal, főleg ha összetett feladatokról van szó. A „ Készüljetek elő az első órára!” utasítás helyett hasznosabb ha ezt mondja a gyermekeknek: „ Vedd ki a táskádból a felszerelésed, tedd a táskádat a helyére, tedd az asztalodra a piros könyved és nyisd ki!”

Órák közti szünetek

Ha a szünetek jelentik a legnagyobb konfliktus forrásokat gyermeked számára, minden pedagógusát kérd meg arra, hogy engedjék ki Őt 3  perccel korábban a többi gyermekhez képest a teremből. ( ezzel 3 perc előnyt kap az órák közti pihenésre, mi több, lehetősége lesz arra, hogy a zsúfolt és zajos folyosó stresszét megússza)

Ebéd idő

A zajos, zsúfolt ebédlő túl stimuláló/ingerlő és fárasztó  gyermeked számára? Kérd meg az iskolát, hogy étkezhessen gyermeked egy csendesebb időszakban vagy nyugodtabb-fegyelmezettebb csoporttal. ( ez arra is módot ad, hogy új barátokra tegyen szert ) Megoldás lehet, ha ügyeletes tanár vagy diák biztosítja gyermeked számára azt, hogy a sorban állást gyermeked néha-néha megszakíthatja pár pillanatra és visszatérhet a sorba.

Irány haza!

A viselkedés negatív változása általában a nap végén várható, amikor az elevenek már fokozottan fáradtak és a figyelmi funkciójuk csökkent. Szervezd meg gyermeked számára az utolsó óra és az  iskola elhagyását 5 perccel korábban, mint a megszokott, hogy ne kelljen a nyüzsgésben, zajban összepakolnia. Ha várakoznia kell gyermekednek, akkor adj számára egy kisméretű érdekes könyvet vagy rejtvényt, melyet ilyenkor vesz elő. Biztasd Őt arra, hogy találjon egy barátot, akivel megoszthatja a várakozása perceit és a hasznos elfoglaltságát.

Házi feladat

Az eleven gyermekeket kínosan nehéz visszatéríteni a „házi feladat üzemmódba” egy mókás, játékos időszak után. Próbáld megszervezni gyermeked házi feladatainak, tanulásának befejezését otthon rögtön a suli után, és kínálj fel neki jutalmat, – pont jó erre a játékidő – de csak a feladatai befejezése után.

 

Nem vitás, hogy Te újabb sikeres megoldásokat is kitalálhatsz gyermeked számára, de remélem az én tanácsaim is – melyek a napi tapasztalataimból fakadnak – sikerre visznek Titeket!

 

Ezek voltak az én sima átmeneteim!

 

Jávori Ildikó

pszichopedagógus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://4soul.blog.hu/api/trackback/id/tr14282817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása